Luftrenare mot damm och partiklar
Vi tillbringar den mesta tiden inomhus och därför är luften inne viktig för vår hälsa. En hälsosam inomhusluft ska vara ren från partiklar och damm. Tyvärr är det ofta så att luften vi andas i våra hem inte är helt optimal.
En luftrenare är toppen om du har självdragsventilation och vill ha ett bra inomhusklimat hemma. Damm, smuts och andra partiklar kan orsaka allergiska besvär. Vi tillbringar cirka 90 procent av vår tid inomhus och då är det viktigt med en ren och skön luft för att vi ska må bra.
Fånga damm med en luftrenare
Det är förstås inte bara allergiker som har nytta av en luftrenare. Alla mår bättre av ren och fräsch luft.
En luftrenare kan bland annat filtrera bort:
- Damm
- Pollen
- Kemikalier
- Rök
En luftrenare fungerar enbart för att rena luften i det rum den står i, därför är det bra att placera den i det rum du vistas mest i.
Många luftrenare är portabla och enkla att flytta mellan till exempel vardagsrum och sovrum, men självklart kan du även ha en i varje rum.
Ska du ha luftrenaren i ditt sovrum är det en bra idé att kolla upp hur mycket den låter, innan du köper en. Kontrollera också vilken kapacitet luftrenaren har, du kan dels titta på vilken yta den klarar av, men också på hur många kubikmeter luft som kan filtreras per timma.
Luftrenare damm – hur funkar tekniken?
En luftrenare fungerar som så att en fläktmotor drar in luft och filtrerar den genom ett eller flera filter. På så sätt fångas partiklar upp som finns i luften. Därefter skickas den rena luften tillbaka ut i rummet igen.
Luftrenare från Canvac har ett flernivåsystem med tre olika filter för olika ändamål.
Förfiltret fångar upp stora partiklar och damm. Ett så kallat HEPA-filter tar hand om damm, rök, pollen, mögelsporer och andra allergener. Detta filter tar bort 99,97 procent av alla partiklar i luften för att du ska få ett bättre inomhusklimat.
Ett kolfilter som eliminerar dålig lukt.
Som komplement till dessa filter har luftrenaren även en uv-lampa som dödar bakterier, virus och mikrober.
Vissa luftrenare använder så kallad joniseringsteknik. Genom att negativa joner sänds ut i luften, fastnar de positivt laddade partiklarna i inomhusluften på dessa. Detta sker även om dessa då blir negativt laddade. Partiklarna blir tunga och faller till golvet, så att du kan dammsuga upp dem.
Det finns dessutom luftrenare som använder sig både av jonisering och av filter. De drar till sig de negativa jonerna, så att dessa fastnar i filtret.
Tips! En bra bonuseffekt av luftvärmepumpar är att de även fungerar som luftrenare. Kanske behöver du både värme, kyla och ren luft? En luftvärmepump kan vara den typ av apparat du behöver för att få ett bättre inomhusklimat hemma!
Guide: Bästa luftvärmepumpen
Luftrenare för pollenallergiker
Cirka 30 procent av befolkningen är pollenallergiker. Med en luftrenare i hemmet kan dock större delen av pollen i inomhusluften fångas upp, och på så sätt lindra besvären. För att minska mängden pollen i ditt hem bör du se till att inte ha fönster och dörrar öppna mer än nödvändigt. Passa på att vädra på natten då pollenhalterna är lägre än på dagen.
Ta hand om din luftrenare
- Hur ofta måste jag rengöra luftrenaren?
Rengör apparaten minst en gång per månad med en ren, torr och mjuk trasa. Har du väldigt smutsig luft behöver du eventuellt rengöra oftare.
- Ta hand om filtret
Dammsug HEPA-filtret en gång i månaden.
- Filterbyte kan variera
Byt filter när indikatorlampan för filterbyte lyser. Kombinationsfilter behöver bytas efter ungefär sex månader. Är luften väldigt smutsig rekommenderas att du byter filter oftare.