Det finns hjälpmedel för ett bättre inomhusklimat.
Hem / Inspiration / Så får du ett bättre inomhusklimat

Så får du ett bättre inomhusklimat

Vi tillbringar den mesta tiden inomhus och därför är luften inne viktig för vår hälsa. En hälsosam inomhusluft ska vara ren från partiklar och damm. Det är även viktigt att ha en bra luftfuktighet inomhus. Tyvärr är det ofta så att luften vi andas i våra hem inte är helt optimal. Tur då att det finns ett gäng apparater som kan hjälpa till att göra inomhusluften renare, fuktigare eller torrare! Med dessa apparater blir dåligt inomhusklimat ett minne blott.

Filtrera bort damm och partiklar med en luftrenare

En luftrenare är toppen om du har självdragsventilation och vill ha ett bra inomhusklimat hemma. Damm, smuts och andra partiklar kan orsaka allergiska besvär. Vi tillbringar cirka 90 procent av vår tid inomhus och då är det viktigt med en ren och skön luft för att vi ska må bra.

En luftrenare fungerar enbart för att rena luften i det rum den står i, därför är det bra att placera den i det rum du vistas mest i.

Många luftrenare är portabla och enkla att flytta mellan till exempel vardagsrum och sovrum, men självklart kan du även ha en i varje rum.

Ska du ha luftrenaren i ditt sovrum är det en bra idé att kolla upp hur mycket den låter, innan du köper en. Kontrollera också vilken kapacitet luftrenaren har, du kan dels titta på vilken yta den klarar av, men också på hur många kubikmeter luft som kan filtreras per timma.

Hur fungerar en luftrenare?

En luftrenare fungerar som så att en fläktmotor drar in luft och filtrerar den genom ett eller flera filter. På så sätt fångas partiklar upp som finns i luften. Därefter skickas den rena luften tillbaka ut i rummet igen.

Luftrenare från Canvac har ett flernivåsystem med tre olika filter för olika ändamål.

Förfiltret fångar upp stora partiklar och damm. Ett så kallat HEPA-filter tar hand om damm, rök, pollen, mögelsporer och andra allergener. Detta filter tar bort 99,97 procent av alla partiklar i luften för att du ska få ett bättre inomhusklimat.

Ett kolfilter som eliminerar dålig lukt.

Som komplement till dessa filter har luftrenaren även en uv-lampa som dödar bakterier, virus och mikrober.

Vissa luftrenare använder så kallad joniseringsteknik. Genom att negativa joner sänds ut i luften, fastnar de positivt laddade partiklarna i inomhusluften på dessa. Detta sker även om dessa då blir negativt laddade. Partiklarna blir tunga och faller till golvet, så att du kan dammsuga upp dem.

Det finns dessutom luftrenare som använder sig både av jonisering och av filter. De drar till sig de negativa jonerna, så att dessa fastnar i filtret.

Tips! En bra bonuseffekt av luftvärmepumpar är att de även fungerar som luftrenare. Kanske behöver du både värme, kyla och ren luft? En luftvärmepump kan vara den typ av apparat du behöver för att få ett bättre inomhusklimat hemma!

Luftrenare för pollenallergiker

Cirka 30 procent av befolkningen är pollenallergiker. Med en luftrenare i hemmet kan dock större delen av pollen i inomhusluften fångas upp, och på så sätt lindra besvären. För att minska mängden pollen i ditt hem bör du se till att inte ha fönster och dörrar öppna mer än nödvändigt. Passa på att vädra på natten då pollenhalterna är lägre än på dagen.

Ta hand om din luftrenare

  • Rengör apparaten minst en gång per månad med en ren, torr och mjuk trasa. Har du väldigt smutsig luft behöver du eventuellt rengöra oftare.
  • Dammsug HEPA-filtret en gång i månaden.
  • Byt filter när indikatorlampan för filterbyte lyser. Kombinationsfilter behöver bytas efter ungefär sex månader. Är luften väldigt smutsig rekommenderas att du byter filter oftare.

Luftfuktare ger behagligt inomhusklimat

Det är viktigt att inomhusluften inte blir för torr då torr luft kan orsaka torr hud och torra slemhinnor med ökad förkylningsrisk och även kan förvärrad astma. Andra symtom som kan uppstå på grund av för torr luft är trötthet och huvudvärk.

En relativ luftfuktighet på mellan 40-60 procent ger en bra inomhusluft som alla mår bra i, inte bara människor utan även eventuella husdjur och växter. Canvacs luftfuktare håller inomhusluften på rätt fuktighetsnivå och ger därmed en hälsosammare inomhusmiljö.

Hur fungerar en luftfuktare? 

Luftfuktaren suger in den torra inomhusluften och omvandlar den till ånga som sprids i rummet och tas upp av luften. För att inte få för hög luftfuktighet kan du själv reglera detta genom att ställa in ett maxvärde. Det är viktigt med en bra balans då för hög luftfuktighet inte heller är bra för varken huset eller hälsan.

På en del modeller av luftfuktare, som till exempel Canvac Q Air CLF3301X, kan du välja om ångan ska vara varm eller kall. Denna modell ger dessutom en ren och hälsosam inomhusluft med hjälp av bakteriedödande UV-ljus samt luftrening med joniseringsfunktion, inbyggt HEPA-filter och aktivt kolfilter.

Var noga med att placera luftfuktaren en bit ifrån fuktkänsliga möbler och elektroniska apparater så att dessa inte blir förstörda av ångan.

Tips! Vill du ha väldoft hemma kan du använda lite vattenlöslig eterisk olja, som du droppar på den medföljande doftkudden, till din luftfuktare.

Torr luft på vintern

Torr luft kan orsaka fler saker än hälsoproblem. Det kan uppstå sprickor i trämöbler och parkettgolv och musikinstrument blir lättare ostämda. Den torra luften kan också ge problem med papper i skrivare och kopiatorer. Det är framför allt under vinterhalvåret luftfuktare behövs då torr luft uppstår i uppvärmda rum, när det är stor temperaturskillnad mellan inomhus- och utomhusluften.

Fuktig luft minskar risken att virus sprids

Att luften inte är för torr är viktigt för att vi ska hålla oss friska.

Tidigare trodde forskare att spridningen av virus, som till exempel influensavirus, under vinterhalvåret mest handlade om att vi tillbringade mer tid inomhus tillsammans. Men på senare år har det kommit forskning som tyder på att även en alltför torr inomhusluft lättare sprider partiklar med virus. Virus kan både spridas bättre och överleva längre när luftfuktigheten är låg. Att vädra hjälper inte mot detta, det är istället viktigt att tillföra fukt till luften.

Sköt om din luftfuktare

  • Fyll på med nytt vatten när indikatorlampan lyser.
  • Varje dag: Häll ur vattnet i tanken, skölj ur och torka bort eventuell smuts med en mjuk trasa. Fyll på med nytt vatten. Det är viktigt att hålla luftfuktaren ren för att slippa problem med bakterier.
  • Varannan vecka: Upprepa ovanstående steg och fyll två deciliter vit vinäger i bassängen och låt stå ca 15 minuter, torka sedan av bassängen och särskilt vibratorn med en mjuk borste, häll ur och torka bort vinägerlösningen med en ren mjuk trasa.
  • Om du har hårt vatten är det bra att avkalka ultraljudsvibratorn då och då.

Canvac erbjuder också avfuktare för en bättre inomhusmiljö, här får du få tips och råd kring avfuktare för källare.