Det finns hjälpmedel för ett bättre inomhusklimat.
Hem / Inspiration / Så får du ett bättre inomhusklimat

Så får du ett bättre inomhusklimat

Vi tillbringar den mesta tiden inomhus och därför är luften inne viktig för vår hälsa. En hälsosam inomhusluft ska vara ren från partiklar och damm. Det är även viktigt att ha en bra luftfuktighet inomhus. Tyvärr är det ofta så att luften vi andas i våra hem inte är helt optimal. Tur då att det finns ett gäng apparater som kan hjälpa till att göra inomhusluften renare, fuktigare eller torrare! Med dessa apparater blir dåligt inomhusklimat ett minne blott.

Filtrera bort damm och partiklar med en luftrenare

En luftrenare är toppen om du har självdragsventilation och vill ha ett bra inomhusklimat hemma. Damm, smuts och andra partiklar kan orsaka allergiska besvär. Vi tillbringar cirka 90 procent av vår tid inomhus och då är det viktigt med en ren och skön luft för att vi ska må bra.

En luftrenare fungerar enbart för att rena luften i det rum den står i, därför är det bra att placera den i det rum du vistas mest i.

Många luftrenare är portabla och enkla att flytta mellan till exempel vardagsrum och sovrum, men självklart kan du även ha en i varje rum.

Ska du ha luftrenaren i ditt sovrum är det en bra idé att kolla upp hur mycket den låter, innan du köper en. Kontrollera också vilken kapacitet luftrenaren har, du kan dels titta på vilken yta den klarar av, men också på hur många kubikmeter luft som kan filtreras per timma.

Hur fungerar en luftrenare?

En luftrenare fungerar som så att en fläktmotor drar in luft och filtrerar den genom ett eller flera filter. På så sätt fångas partiklar upp som finns i luften. Därefter skickas den rena luften tillbaka ut i rummet igen.

Luftrenare från Canvac har ett flernivåsystem med tre olika filter för olika ändamål.

Förfiltret fångar upp stora partiklar och damm. Ett så kallat HEPA-filter tar hand om damm, rök, pollen, mögelsporer och andra allergener. Detta filter tar bort 99,97 procent av alla partiklar i luften för att du ska få ett bättre inomhusklimat.

Ett kolfilter som eliminerar dålig lukt.

Som komplement till dessa filter har luftrenaren även en uv-lampa som dödar bakterier, virus och mikrober.

Vissa luftrenare använder så kallad joniseringsteknik. Genom att negativa joner sänds ut i luften, fastnar de positivt laddade partiklarna i inomhusluften på dessa. Detta sker även om dessa då blir negativt laddade. Partiklarna blir tunga och faller till golvet, så att du kan dammsuga upp dem.

Det finns dessutom luftrenare som använder sig både av jonisering och av filter. De drar till sig de negativa jonerna, så att dessa fastnar i filtret.

Tips! En bra bonuseffekt av luftvärmepumpar är att de även fungerar som luftrenare. Kanske behöver du både värme, kyla och ren luft? En luftvärmepump kan vara den typ av apparat du behöver för att få ett bättre inomhusklimat hemma!

Luftrenare för pollenallergiker

Cirka 30 procent av befolkningen är pollenallergiker. Med en luftrenare i hemmet kan dock större delen av pollen i inomhusluften fångas upp, och på så sätt lindra besvären. För att minska mängden pollen i ditt hem bör du se till att inte ha fönster och dörrar öppna mer än nödvändigt. Passa på att vädra på natten då pollenhalterna är lägre än på dagen.

Ta hand om din luftrenare

 • Rengör apparaten minst en gång per månad med en ren, torr och mjuk trasa. Har du väldigt smutsig luft behöver du eventuellt rengöra oftare.
 • Dammsug HEPA-filtret en gång i månaden.
 • Byt filter när indikatorlampan för filterbyte lyser. Kombinationsfilter behöver bytas efter ungefär sex månader. Är luften väldigt smutsig rekommenderas att du byter filter oftare.

Luftfuktare ger behagligt inomhusklimat

Det är viktigt att inomhusluften inte blir för torr då torr luft kan orsaka torr hud och torra slemhinnor med ökad förkylningsrisk och även kan förvärrad astma. Andra symtom som kan uppstå på grund av för torr luft är trötthet och huvudvärk.

En relativ luftfuktighet på mellan 40-60 procent ger en bra inomhusluft som alla mår bra i, inte bara människor utan även eventuella husdjur och växter. Canvacs luftfuktare håller inomhusluften på rätt fuktighetsnivå och ger därmed en hälsosammare inomhusmiljö.

Hur fungerar en luftfuktare? 

Luftfuktaren suger in den torra inomhusluften och omvandlar den till ånga som sprids i rummet och tas upp av luften. För att inte få för hög luftfuktighet kan du själv reglera detta genom att ställa in ett maxvärde. Det är viktigt med en bra balans då för hög luftfuktighet inte heller är bra för varken huset eller hälsan.

På en del modeller av luftfuktare, som till exempel Canvac Q Air CLF3301X, kan du välja om ångan ska vara varm eller kall. Denna modell ger dessutom en ren och hälsosam inomhusluft med hjälp av bakteriedödande UV-ljus samt luftrening med joniseringsfunktion, inbyggt HEPA-filter och aktivt kolfilter.

Var noga med att placera luftfuktaren en bit ifrån fuktkänsliga möbler och elektroniska apparater så att dessa inte blir förstörda av ångan.

Tips! Vill du ha väldoft hemma kan du använda lite vattenlöslig eterisk olja, som du droppar på den medföljande doftkudden, till din luftfuktare.

Torr luft på vintern

Torr luft kan orsaka fler saker än hälsoproblem. Det kan uppstå sprickor i trämöbler och parkettgolv och musikinstrument blir lättare ostämda. Den torra luften kan också ge problem med papper i skrivare och kopiatorer. Det är framför allt under vinterhalvåret luftfuktare behövs då torr luft uppstår i uppvärmda rum, när det är stor temperaturskillnad mellan inomhus- och utomhusluften.

Fuktig luft minskar risken att virus sprids

Att luften inte är för torr är viktigt för att vi ska hålla oss friska.

Tidigare trodde forskare att spridningen av virus, som till exempel influensavirus, under vinterhalvåret mest handlade om att vi tillbringade mer tid inomhus tillsammans. Men på senare år har det kommit forskning som tyder på att även en alltför torr inomhusluft lättare sprider partiklar med virus. Virus kan både spridas bättre och överleva längre när luftfuktigheten är låg. Att vädra hjälper inte mot detta, det är istället viktigt att tillföra fukt till luften.

Sköt om din luftfuktare

 • Fyll på med nytt vatten när indikatorlampan lyser.
 • Varje dag: Häll ur vattnet i tanken, skölj ur och torka bort eventuell smuts med en mjuk trasa. Fyll på med nytt vatten. Det är viktigt att hålla luftfuktaren ren för att slippa problem med bakterier.
 • Varannan vecka: Upprepa ovanstående steg och fyll två deciliter vit vinäger i bassängen och låt stå ca 15 minuter, torka sedan av bassängen och särskilt vibratorn med en mjuk borste, häll ur och torka bort vinägerlösningen med en ren mjuk trasa.
 • Om du har hårt vatten är det bra att avkalka ultraljudsvibratorn då och då.

Avfuktare – räddaren i nöden för din källare

En bra luftfuktighet i ditt hem är viktig. Hus som byggs idag, till skillnad från hus som byggdes förr, är ofta täta och välisolerade vilket gör att det lättare uppstår fukt. Ett bra inomhusklimat ska innehålla en viss fuktighet, men tillsammans med ångor från alla våra hushållsmaskiner och duschar kan det bli för mycket fukt.

I vanliga villakällare kan luftfuktigheten nå upp till mer än 80 procent. För hög luftfuktighet inomhus kan skapa problem med mögel, röta och dålig lukt som i sin tur kan leda till astma, infektioner och utslag. Dammkvalster som också trivs bra i sådana miljöer kan orsaka allergier.

Om du har för hög luftfuktighet hemma kan du använda dig av en luftavfuktare för att motverka detta och få ett bättre inomhusklimat.

Hur funkar en avfuktare?

Luftavfuktaren suger åt sig fukten i luften med hjälp av en fläkt som kyler ner, kondenserar och samlar upp vattnet till ett tråg, eller leder ut det genom en slang till din golvbrunn. Den torra luften värms upp igen och skickas sedan ut i rummet. Ett plus är att apparaten även renar luften från bland annat damm och pollen.

För att  uppnå bäst effekt är det bra om du låter dörrar och fönster vara stängda till den del av huset som du vill avfukta.

Canvacs avfuktare är avsedda för inomhusbruk och kan användas i hela huset, till exempel i källaren, tvättstugan och garaget. Den fungerar även bra att använda i för att få ett bättre inomhusklimat i båten, husvagnen eller sommarstugan.

Hög luftfuktighet på sommaren

Sommartid är luftfuktigheten hög utomhus och det blir därför också högre luftfuktighet inomhus. Våra aktiviteter i hemmet – matlagning, tvätt och dusch, ökar också luftfuktigheten.

Se upp när hösten kommer

När temperaturen sjunker under hösten måste du kontrollera att inte luftfuktigheten förblir hög i dåligt ventilerade utrymmen. En relativ luftfuktighet på 50-60 procent är önskvärd.

Mer kondens på vintern

Varm luft innehåller mer vattenånga än kall – när luften kyls av lägger sig över­skottsvattnet på kalla ytor, till exempel fönster och väggar. Denna kondens ska­dar ditt hus och på sikt även din hälsa. På vintern kan därför en avfuktare hjälpa till att ge ett bättre inomhusklimat i ditt hem.

För dig som bytt till bergvärme eller fjärrvärme

När du byter oljepannan till fjärrvärme eller bergvärme finns risk att luftfuktigheten i källaren ökar. Spillvärmen från pannan torkade tidigare ut luften. Du kan avhjälpa detta med en avfuktare och förebygga problemen som dålig lukt, mögel eller röta.

Torka tvätt med avfuktare

Avfuktare ger dig fräscha och torra kläder! Luftavfuktare är ett bra alternativ när det gäller att torka tvätt, framförallt är det energisnålt. Att hänga upp tvätten och torka den med en avfuktare gör att du kan spara upp till 75 procent energi jämfört med att torka den med en torktumlare.*

*  En torktumlare har märkeffekt 2000W – 2700W och går i fyra timmar. I genomsnitt drar den 2000W = 4kW Besparingen blir då 78%

4h*0,22 =  0,88kW,

4-0,88 = 3,12kW besparing,

3,12/4kW = ca 78% besparing

Torka-tvätt-funktionen anpassar driftstiden efter hur mycket kläder och hur mycket fukt det finns i rummet – allt för att minska energiåtgången och för att tvätten torkar snabbare. För bästa resultat häng upp kläderna i ett stängt rum, det gör avfuktningen mer effektiv och ger en kortare torktid. Ta del av tipsen i avfuktar-skolan nedan för effektiv torkning av din tvätt!

Så här torkar du din tvätt snabbt och enkelt!

 • Låt kläderna hänga fritt så att de inte blir skrynkliga.
 • Lämna utrymme mellan kläderna (ca 5 cm) så att luft kan passera emellan.
 • Använd det svängande gallret för att blåsa ut varm och torr luft på alla kläder.  
 • När lufttemperaturen är lägre, till exempel under vintern, torkar tvätten snabbare om man använder en värmare för att höja rumstemperaturen till 16 C° eller högre.
 • När det är mycket tvätt, låt kläderna som hänger byta plats efterhand under torkningen så att det blåser luft på alla kläder.
 • Häng kläderna som ska torkas i ett litet, stängt rum.

Sköt om din luftavfuktare

 • När vattentråget är fullt tänds en indikatorlampa. Då är det dags att tömma och rengöra tråget. Var försiktig så att det inte kommer vatten på de elektriska komponenterna i apparaten.
 • Rengör galler till luftintag och luftutlopp samt hölje med jämna mellanrum. Du kan dammsuga eller torka av med vatten och ett milt rengöringsmedel.
 • Inspektera och rengör filtret varannan vecka för optimal prestanda. Om du behöver rengöra; blötlägg i ljummet vatten i cirka 30 minuter och låt torka. Efter åtta blötläggningar är det dags att byta filtret till ett nytt.

Tips! Slipp fuktig luft i stallet. Är du trött på blöta täcken, benlindor och mögel på lädret bör du fundera på att skaffa en avfuktare för att få ett bättre inomhusklimat i sadelkammaren. Canvac luftavfuktare gör susen då den torkar lika bra som den avfuktar – och den fungerar ända ner till 5°C.