Vi tipsar om hur du kan kyla ner rum med fläkt och ac när solen gassar utomhus.
Hem / Inspiration / Kyla ner rum med AC och fläkt

Kyla ner rum med AC och fläkt

Visst är det härligt när värmen äntligen kommer, men de flesta av oss vill gärna kunna sänka inomhustemperaturen när solen gassar utanför fönstret. Vilket är då det mest effektiva sättet att kyla ner rum som har för varm luft – fläkt eller AC? Vi reder ut vilka alternativ som finns och hur dessa skiljer sig åt.

Värme är härligt men de allra flesta av oss behöver svalka som komplement. Blir det väldigt varmt inomhus under en längre period kan man lätt känna sig dåsig, få hög puls och få svårt att sova. En kall dusch kan vara en tillfällig lösning, men ofta vill vi ha något kan kyla ner rum som är varma under en längre period. Då är en fläkt, AC eller luftvärmepump med kyla ett par bra alternativ för att snabbt få ett skönare inomhusklimat.

Fläkt och AC – vad är skillnaden?

Den enklaste och oftast billigaste lösningen för att få lite skön svalka inomhus är en fläkt. En fläkt skapar cikulation, så att den varma luften i rummet fördelas, vilket i sin tur kan göra att det upplevs som svalare. Viktigt att komma ihåg att luften inte kyls ner med en fläkt.

Tips! För att få ytterligare kyla kan du ställa en skål med is framför fläkten för att på så sätt kyla ner luften som fläkten sprider i rummet. En fläkt kan även hjälpa till att blåsa ut varm luft genom fönstret om du vädrar på natten, när det är svalare utomhus.

Det finns olika typer av fläktar, till exempel bordsfläktar och golvfläktar. Golvfläktar är som regel större och mer kraftfulla, medan bordsfläktar tar lite mindre plats och förslagsvis kan placeras på skrivbordet eller fönsterbrädan.

Var förberedd – köp en fläkt eller AC i god tid

Vänta inte tills den tropiska värmen har slagit till och du kan inte sova. Det är inte helt ovanligt att fläktarna tar slut och hyllorna gapar tomma i butikerna. Ett tips är att köpa en fläkt under lågsäsong och förvara i exempelvis källaren eller förrådet, för att enkelt kunna plocka fram när hettan slår till.

Kyla rum med luftkonditionering

En mer kraftfull lösning för svalka inomhus är en AC – aircondition eller luftkonditionering.

En luftkonditioneringsapparat är ett effektivt sätt att få en sval och skön inomhusluft. Det finns olika möjligheter till luftkonditionering beroende på vad du har för behov och bostad. Du kan till exempel köpa en portabel AC och flytta runt den hemma när du vill ha mer svalka i något rum eller installera en luftvärmepump med kylfunktion – som även kan värma upp ditt hus under kallare årstider. Ett plus med luftvärmepump är att den även renar luften inomhus.

Luftvärmepump som luftkonditionering

En luftvärmepump är en fast installation som främst passar dig som bor i villa. Några fördelar med att använda en luftvärmepump som luftkonditionering är att du sparar både golvyta och att den är tystare än till exempel en portabel AC. 


En luftvärmepump måste installeras av en behörig installatör. Alla modeller av luftvärmepumpar i Canvacs sortiment kan användas som aircondition.

Många har uppfattningen att det är väldigt dyrt att få kyla via luftvärmepumpen, men med dagens effektiva modeller kan du kyla hemmet till en kostnad på en krona per timma eller ännu mindre. 

Tips! För att kyla ner ditt hem på det mest energieffektiva sättet bör du se till att alla fönster och dörrar är stängda så det inte kommer in ny, varm luft utifrån.

Kyla rum med portabel AC

En portabel luftkonditionering kan du enkelt flytta till det rum som behöver kyla – till exempel från hemmakontoret på dagen till sovrummet på natten.

En portabel luftkonditionering kräver inte någon fast installation och den ger dig möjlighet att få skön svalka på ett snabbt och enkelt sätt. Den kopplas in med en stickkontakt i ett vanligt vägguttag och har en ventilationsslang som evakuerar värmen från maskinen. Med en timer kan du ställa in när du vill att aggregatet ska starta och stoppa. 

Denna typ av luftkonditionering passar både för villa och lägenhet och är enkel att installera. Den varma luften leds ut via en slang i ett hål i väggen eller ut genom fönstret.

I Canvacs sortiment hittar du portabel AC med avfuktningsfunktion. Med hjälp av en dräneringsslang leds fukten ut via avloppet i din bostad. För bästa effekt bör du hålla fönster och dörrar stängda när du har luftkonditioneringen i avfuktningsläge.

Både portabel AC och luftvärmepump kan du enkelt styra med hjälp av en fjärrkontroll.

Några saker att tänka på när du ska köpa en luftkonditionering:

  • Måtten – passar den i rummet där du tänkt använda den?
  • Hur stor kapacitet har den? Välj en modell som matchar volymen (antal kubikmeter) av det rum du ska använda den i.
  • Hur mycket låter den? Välj en tystgående modell om du tänker ha den i sovrummet, så slipper du störande ljud när du ska sova.
  • Luftkonditionering finns som både fast och portabel AC – vilket behov passar dig?
  • Behöver du kyla i flera rum samtidigt kanske du behöver två portabla AC.
  • Har du även behov av värme? Då kan en luftvärmepump vara ett bra alternativ.

Fler tips för att kyla ner varma rum

Hjälp din fläkt eller AC på traven genom att försöka hålla ute värmen så gott det går.
Bra tips är att dra för gardinerna och inte öppna fönstren när det är som varmast ute. Ha fördragna gardiner och persienner, samt vädra korsdrag på natten när luften är svalare.
Undvik att använda elektriska apparater som genererar värme, till exempel torktumlare, datorer och lampor.

Våra andra guider