Hem / Inspiration / Torr luft inomhus? – Lös det med en luftfuktare

Torr luft inomhus? Investera i en luftfuktare

Det är viktigt att inte ha torr luft inomhus, då detta kan orsaka torr hud och torra slemhinnor med ökad förkylningsrisk och även kan förvärrad astma. Andra symtom som kan uppstå på grund av för torr luft är trötthet och huvudvärk. En relativ luftfuktighet på mellan 40-60 procent ger en bra inomhusluft som alla mår bra i, inte bara människor utan även eventuella husdjur och växter. Canvacs luftfuktare håller inomhusluften på rätt fuktighetsnivå och ger därmed en hälsosammare inomhusmiljö.

Hur fungerar en luftfuktare? 

Luftfuktaren suger in torr luft inomhus och omvandlar den till ånga som sprids i rummet och tas upp av luften. För att inte få för hög luftfuktighet kan du själv reglera detta genom att ställa in ett maxvärde. Det är viktigt med en bra balans då för hög luftfuktighet inte heller är bra för varken huset eller hälsan.

På en del modeller av luftfuktare, som till exempel Canvac Q Air CLF3301X, kan du välja om ångan ska vara varm eller kall. Denna modell ger dessutom en ren och hälsosam inomhusluft med hjälp av bakteriedödande UV-ljus samt luftrening med joniseringsfunktion, inbyggt HEPA-filter och aktivt kolfilter.

Var noga med att placera luftfuktaren en bit ifrån fuktkänsliga möbler och elektroniska apparater så att dessa inte blir förstörda av ångan.

Tips! Vill du ha väldoft hemma kan du använda lite vattenlöslig eterisk olja, som du droppar på den medföljande doftkudden, till din luftfuktare.

Torr luft inomhus på vintern

Torr luft kan orsaka fler saker än hälsoproblem. Det kan uppstå sprickor i trämöbler och parkettgolv och musikinstrument blir lättare ostämda. Den torra luften kan också ge problem med papper i skrivare och kopiatorer. Det är framför allt under vinterhalvåret luftfuktare behövs då torr luft uppstår i uppvärmda rum, när det är stor temperaturskillnad mellan inomhus- och utomhusluften.

Fuktig luft minskar risken att virus sprids

Att luften inte är för torr är viktigt för att vi ska hålla oss friska.

Tidigare trodde forskare att spridningen av virus, som till exempel influensavirus, under vinterhalvåret mest handlade om att vi tillbringade mer tid inomhus tillsammans. Men på senare år har det kommit forskning som tyder på att även en alltför torr inomhusluft lättare sprider partiklar med virus. Virus kan både spridas bättre och överleva längre när luftfuktigheten är låg. Att vädra hjälper inte mot detta, det är istället viktigt att tillföra fukt till luften.

Sköt om din luftfuktare

  • Fyll på med nytt vatten när indikatorlampan lyser.
  • Varje dag: Häll ur vattnet i tanken, skölj ur och torka bort eventuell smuts med en mjuk trasa. Fyll på med nytt vatten. Det är viktigt att hålla luftfuktaren ren för att slippa problem med bakterier.
  • Varannan vecka: Upprepa ovanstående steg och fyll två deciliter vit vinäger i bassängen och låt stå ca 15 minuter, torka sedan av bassängen och särskilt vibratorn med en mjuk borste, häll ur och torka bort vinägerlösningen med en ren mjuk trasa.
  • Om du har hårt vatten är det bra att avkalka ultraljudsvibratorn då och då.

Våra andra guider