Det finns en del att tänka på när du ska välja värmesystem för din villa.
Hem / Inspiration / Värmesystem – hur värma upp villan?

Värmesystem – hur värma upp villan?

Du kanske undrar vilket som är rätt värmesystem för ditt hus? De olika uppvärmningssätten har sina för- och nackdelar och det skiljer även en del i pris för både installation och löpande användning. Vi reder ut vilka alternativ som finns.

Har du det kallt hemma och funderar över ett kostnadseffektivt värmesystem villan? Eller är det varmt och skönt men till priset av en skyhög elräkning? Kanske är det dags att se över uppvärmningen av ditt hus.

Det finns flera olika typer av värmekällor för din villa – vissa klarar hela uppvärmningen på egen hand, medan vissa passar bättre som komplement till varandra. Det skiljer även en del i pris beroende på vilken typ av värmekälla du vill låta installera. Ett tips är att räkna på kostnadsbesparingen över tid när du jämför olika typer av värmekällor.

Se över husets skal

Klimatskalet är en av de viktigaste sakerna att ta tag i när du vill ha varmt hemma. Att se till att fönster, dörrar, väggar och tak är täta är det första du bör göra.  Så även ventilationen. Åtgärda eventuellt drag innan du tar tag i själva uppvärmningen.

Att värma upp ett dragigt hus är inte energieffektivt och du riskerar att inte nå full effekt av din uppvärmningskälla.

När du säkerställt att det inte drar eller läcker ut värme någonstans kan du ge dig på uppvärmningen. Här nedan går vi igenom de vanligaste metoderna för att värma upp villor.

Olika typer av värmesystem:

Värmepumpar

Bland värmepumpar hittar vi bland annat luftvärmepumpar och bergvärmepumpar. Luftvärmepumpar finns i olika varianter.

Luft-luftvärmepump (vanligen kallad bara luftvärmepump)

Använder värmen i luften utomhus som energi för att värma upp inomhus.

Denna typ av pump fungerar bra ner till cirka -25 grader, och kan därför inte vara den enda värmekällan utan bör kompletteras med till exempel öppen spis, kamin, element eller fjärrvärme. En luftvärmepump fungerar även bra som air condition för att få svalt inomhus på sommaren. Ett plus med luftvärmepump är att den dessutom renar luften och ger ett bättre inomhusklimat. Luftvärmepump passar de flesta hus.

Luft-vattenvärmepump

Passar för hus med vattenburet system. Använder värmen i luften utomhus för att värma upp huset. Denna pump ger även varmvatten samt funkar för vattenburen golvvärme.

Luft-vattenvärmepumpens innerdel måste installeras i anslutning till en golvbrunn. Har du inte vattenburet värmesystem och inte vill kosta på rördragning för detta, är en luft-luftvärmepump ett bra alternativ.

Frånluftvärmepump

Frånluftvärmepumpen använder värmen i ventilationsluften, till skillnad från luft-luftvärmepumpen som använder utomhusluften. Det fungerar på så sätt att luften tas till vara innan den ventileras ut – så energin från värmen i inomhusluften återanvänds till att producera värme och varmvatten.

Bergvärmepump

Använder energin som lagrats i berg, jord och sjö- eller grundvatten för att värma upp huset. En bergvärmepump ger störst besparing när det kommer till energiförbrukning för uppvärmning av inomhusluft och vatten men kräver, till skillnad från övriga värmepumpar, en mer omfattande installation med bland annat borrning i marken. Detta gör att installationskostnaden oftast blir högre än för övriga pumpar.

Andra värmesystem

Det finns fler sätt att värma upp sitt hus. Några exempel är:

Fjärrvärme

Denna typ av värme produceras i en central anläggning och distribueras ut i form av hett vatten via rör under marken. Förutsättningen för att kunna värma upp sitt hus med fjärrvärme är att huset är anslutet till distributionsnätet. De flesta hus som ligger i anslutning till ett befintligt fjärrvärmenät kan anslutas till detta mot en kostnad. I huset behövs en central med värmeväxlare som kan överföra värmen från det heta vattnet till husets värmesystem.

Pellets

Pellets eldas och är ett biobränsle som består av träspån och flis. Detta är både billigare och mer miljövänligt än att sköta uppvärmningen av huset med hjälp av olja. Nackdelarna med detta uppvärmningssätt är att pellets är platskrävande och kräver hantering av askan som blir över efter eldning.

Ved

Ved eldas, och är ett förhållandevis miljövänligt sätt att värma upp huset på. För att värma huset med ved behöver du en kamin, kakelugn eller vedpanna där du kan elda.

Ofta kan vedeldning vara ett komplement till annat värmeystem, till exempel luftvärmepump eller el, när graderna kryper neråt utomhus. Att elda med ved som primär värmekälla är billigt om du hugger din egen ved. Detta är dock både tidskrävande och kräver gott om plats för förvaring.

Elvärme

Direktverkande el fungerar så att du värmer upp ditt hus med hjälp av element kopplade till dina eluttag. Detta är oftast ett dyrt sätt att värma upp ditt hus på, speciellt när det är riktigt kallt ute. Se till att dina element har välfungerande termostater som höjer och sänker värmen efter hur varmt det är i rummet – det sparar du el och i förlängningen även pengar på.

Att byta till ett mer energieffektivt uppvärmningssystem, som en värmepump, kan vara dyrt i början, men blir oftast billigare i längden.

Solenergi

Du kan värma upp huset med hjälp av en solfångare eller passiv användning av solenergi. Att köpa en solfångare är en lite större kostnad i början, men leder till att värmen den genererar i stort sett är kostnadsfri på löpande basis – vilket gör detta till ett billigt uppvärmningssätt på längre sikt.

Passiv användning av solenergi kräver att huset är ritat och byggt för detta ändamål från början, med till exempel placeringen av fönster och väggar som håller kvar värmen, och är därför oftast bara ett alternativ om du ska bygga nytt.

Att värma huset med hjälp av solen kan inte ses som en 100-procentig värmekälla, utan fungerar bra som ett komplement till annan uppvärmning.

Olja

Att värma huset med olja kräver att ditt hus har ett vattenbaserat uppvärmningssystem. Det fungerar på så sätt att oljan förbränns i en panna och genererar värme till både husets varmvatten och det värmesystemet. Olja som uppvärmningsmetod är på väg bort då allt fler inser att det inte är ett hållbart sätt att värma huset på.

Däremot så kan du komplettera med ett oljeelement om det är kallt i ett rum. Läs vår guide ”Litet element – enkel och effektiv lokal uppvärmning”.

Luftvärmepump ett billigt alternativ

Ingen annan värmekälla ger så mycket värme för en så liten investering som en luftvärmepump. Man brukar säga att om man skaffar luftvärmepump tjänar man in investeringen på tre år – oavsett inköpspris – i form av sänkta uppvärmningskostnader. En luftvärmepump kan sänka din uppvärmningskostnad med 50 procent om du tidigare värmt upp huset med hjälp av el.

En vanlig anledning till att skaffa luftvärmepump är att huset tidigare värmts upp av direktverkande el – något som kan bli en dyr affär. Bor du i ett hus med en gammal luftvärmepump, kanske 10 år eller äldre, kan det vara en god idé att byta ut den. Nya pumpar är mycket mer effektiva än äldre modeller, och kan ge dig en större besparing när det kommer till uppvärmningskostnader.

Vill du spara ännu mer pengar på uppvärmningen är en bergvärmepump ett annat alternativ. Den är dock betydligt dyrare att installera än en luftvärmepump, och den kräver dessutom ingrepp på din tomt i form av borrning i marken.

Våra övriga guider