Litet element passar när du vill värma upp lokalt

Litet element – enkel och effektiv lokal uppvärmning

Att frysa inomhus är aldrig roligt. Ett enkelt sätt att höja temperaturen lokalt är att använda ett litet element med olja. Det ger snabb effekt, är miljövänligt och energisnålt. Dessutom är det enkelt att ta fram när det behövs och plocka bort när det blir överflödigt. Perfekt för dig som vill värma ett kallt rum eller ta med till sommarstugan.

Små oljeelement fungerar genom att vätskan värms upp via el vilket i sin tur genererar värme i rummet. Själva elementet där vätskan återfinns är omslutet av ett extra lager med skydd vilket gör att elementet aldrig möter luften direkt. På så vis torkar luften i rummet inte ut, vilket annars kan leda till besvär för människor med astma- och allergiproblem.

Oljeelementen är energisnåla och har en mindre miljöpåverkan än de traditionella elementen – samtidigt är det flexibla att flytta på, vilket gör det till en effektiv och smart värmekälla när kylan tränger sig på. 

Små element värmer luften lokalt

Den lokala luften innefattar den luft som finns i anslutning till elementet, det vill säga inom en mindre radie i samma rum. Om du vill ha värmekällor som täcker större ytor så passar det bättre med väggfasta alternativ som är strategiskt utplacerade. När du har en mindre yta som ska värmas upp så är en portabel radiator optimalt. Med det kan du enkelt flytta runt värmekällan till de platser i hemmet du vill ha uppvärmda. Du kan till exempel värma upp sovrummet för att få behaglig temperatur innan du lägger dig.

När investera i en mobil värmekälla?

Likt alla typer av radiatorer så fyller ett portabelt mindre element sin funktion först när det börjar bli kallt. Därför blir det mest aktuellt under tidig vår, sen höst och under vintern. En av de bästa egenskaperna hos dessa produkter är att de passar att ta fram så fort det blir kyligt. Stora och otympliga värmeanordningar är dyrare att använda, tar längre tid att ge full effekt och går inte att flytta på. Med ett litet element får du det motsatta – snabb effekt, enkel att placera ut och billig att använda. Det passar helt enkelt alltid när du vill höja temperaturen i ett rum där hemma. 

Fördelar med ett litet element 

Det finns en serie fördelar med att införskaffa sig ett portabelt mindre element – främst är det enkelheten och effekten med att använda oljefyllda värmekällor. Men det finns också ett par saker till som är värt att nämna:

Allergi- och astmaanpassade

Element med olja skapar en mycket skonsammare och behagligare inomhusluft än traditionella vatten- och elelement. Det beror på att luften inte torkar ut. När det är kallt ute är luften redan torrare och en sämre luftkvalitet inomhus kan påverka personer som har andningsbesvär än mer negativt. 

Enkelt att anpassa värmen

Med en mindre radiator går det snabbare att justera värmen till rätt temperatur. När det handlar om en mindre mängd olja går det också fortare att få full effekt. Mer vätska, oavsett om det är vatten eller olja, tar längre tid att få varmt och även att kyla ner. Därför går det snabbare att anpassa värmen. 

Jämn värmeutstrålning

I och med att det finns ett förslutande lager kring elementet som skyddar luften från direkt kontakt med gallren så skapas också en jämn värmeutstrålning från hela värmekällan. Det är inte bara de varmaste delarna av elementet som värmer upp luften utan hela anordningen värmer upp den lokala luften. 

Energisnålt

Ett mobilt element med olja drivs på el och är mer energisnåla än de äldre alternativen som ofta finns i hus. Det går snabbt att värma upp och oljan håller värmen bättre än vattenmodeller som kräver en högre elförbrukning för att upprätthålla effekten.

Bestående värme

Vätskan i elementet gör att värmen håller sig kvar i radiatorn en stund till efter att termostaten är avstängd – samtidigt som den inte drar någon ytterligare energi. Det gör att du kan stänga av, eller sänka värmen på elementet innan du har nått optimal temperatur för att låta elementet värma upp rummet helt utan, eller med mindre, effekt. 

Kräver ingen installation

En av de mest solklara fördelarna med dessa anordningar är att det inte krävs någon installation. Fast anslutna enheter kräver installation av utbildade elektriker och registrerade elföretag. Det kan ta tid att få i ordning och kan kosta mycket pengar. Med ett litet element på hjul är allt som krävs ett eluttag. 

Läs mer om våra olika element:
Canvac oljeelement COE5200V
Canvac oljeelement COE6200V

Värmelösning för sommarstugan, båten eller ett dåligt isolerat rum

Det allra bästa sättet att hålla värmen i ett hus är en bra isolering och ett pålitligt värmesystem. Ibland finns inte det alternativet – då är ett element på hjul en praktisk lösning. I sommarstugan eller på båt med koj kan det passa perfekt med en smidig mobil lösning. 

Där det inte finns möjlighet att installera större värmeanordningar blir ett mindre element på hjul ofta det smartaste alternativet. Om det finns ett rum i hemmet som lätt blir kyligt under vintern är det enkelt att plocka fram ett portabelt element. Det är lika lätt att ställa undan igen när den naturliga värmen kommer tillbaka.

Säker hantering av mobilt element

Likt med alla element så finns det ett par allmänna råd att gå efter för att undvika skador och olyckor.

Inga textilier

Se till att inte lägga textilier över ett element, det riskerar att suga åt sig värme och bli väldigt heta, vilket kan leda till skador på både kläder och element. 

Stående postion

Ställ alltid elementet upprätt – de är gjorda för att stå i en vertikal position och vatten- och oljefyllda element kan börja läcka om det slås omkull och blir liggandes. Därför bör du alltid placera elementet på en stabil yta.

Håll borta barn och husdjur

I och med att element blir väldigt heta så är det viktigt att hålla dem borta från barn och djur. Ett litet element kan få väldigt höga temperaturer på grund av att de värmer upp den lokala luften i rummet. 

Säker miljö runt

Undvik också att ha brandfarliga ämnen och vattenkällor, som badkar eller pool, i närheten av ditt element. Elprodukter avsett för inomhusbruk utanför kök och badrum ska i stort sett alltid hållas borta från stora mängder vatten.

Våra andra guider