Här får du tips när du ska rengöra luftvärmepump.
Hem / Inspiration / Rengöring luftvärmepump – allt du behöver veta

Rengöring luftvärmepump – allt du behöver veta

Som med de flesta saker håller en luftvärmepump längre (och presterar bättre) om du tar väl hand om den. Hur gör man då det? Jo, genom regelbunden rengöring. Vi tipsar om hur du enkelt håller din luftvärmepump i topptrim.

Stora mängder luft passerar genom en luftvärmepump dygnet runt, varje dag. Damm, smuts och fett fångas upp av din luftvärmepump – vilket ger dig en frisk och skön inomhusluft – men riskerar också att sätta igen filtret efter en tids användning. Det är därför viktigt att komma ihåg att rengöra filtret med jämna mellanrum.

Ett igensatt filter leder på sikt till sämre prestanda och kan i värsta fall korta ner livslängden på din anläggning. Rengöring är också viktigt för att förhindra bakterie-, svamp- och algtillväxt.

Märker du att din pump inte ger samma värme eller svalka som tidigare? Det kan vara så att den helt enkelt är för smutsig. Tur då att det är enkelt att själv rengöra sin luft-luftvärmepump!

Rengöring luftvärmepump: inomhusdelen

Rengöring av grov- och luftfiltren är mycket viktigt för inomhusdelens funktion och förmåga att spara energi. En del filter kan dessutom behöva bytas ut efter viss tids användning. Se till att dammsuga filtren som sitter i inomhusdelen en gång i månaden.

En smutsig kondensor i inomhusdelen minskar också luftvärmepumpens effektivitet. Det är därför viktigt att komma ihåg att rengöra den, samt fläkten i inomhusdelen, regelbundet.

För bästa resultat kan du rengöra din inomhusdel med Canvacs rengöringsspray en gång om året. En flaska innehåller 500 ml och räcker till en rengöring. Din energibesparing är mycket större än kostnaden för rengöringsmedlet genom att den återställer inomhusdelens kondensor till sin ursprungseffekt.

Fem enkla steg för rengöring med Canvac

  1. Koppla ur strömmen och ta av skyddskåpan från inomhusdelen.
  2. Spreja på Canvac rengöringsmedel på inomhusdelens kondensator och alla övriga delar du kommer åt (skydda eventuella elektroniska komponenter) låt verka i cirka 15 minuter.
  3. Skölj ur flaskan ett par gånger och fyll den med vatten.
  4. Spreja med vattnet och låt torka.
  5. Sätt tillbaka skyddskåpan och koppla på strömmen igen.

Ta för vana att rengöra din inomhusdel en till två gånger per år.

Rengöring luftvärmepump: utomhusdelen

Torka av utomhusdelen med en trasa om den börjar bli smutsig.

Håll marken runtom utomhusdelen fri från löv, skräp, snö och is. Maskinen behöver ha fritt runt omkring för optimal luftcirkulation. Det är viktigt att utomhusluften kan passera in genom luftvärmepumpens utedel utan hinder, se regelbundet till att ingenting är i vägen. En översnöad utomhusdel tappar snabbt effekt.

Tänk på att frosta av pumpen när det är 2-5 minusgrader ute.

Försök få upp värmen över 17 grader inne och sedan köra maskinen i kyl-läge (cool) då görs en avfrostning. 

Håll även koll på att det inte samlas mycket is under luftvärmepumpen då detta kan hindra luftflödet. Om det skulle göra det, smält bort detta med hett vatten.

Service av luftvärmepump

Skulle du misstänka att problem med prestanda eller avfrostning beror på driftstörning eller tekniskt fel bör du kontakta en installatör som kan titta närmare på din luftvärmepump. Elons installatörer kan även hjälpa till med en mer grundlig rengöring samt att gå igenom hela maskinen för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Du bokar enkelt ett hembesök genom din närmaste Elon-butik.

Några tips för att få ut det mesta av din luftvärmepump:

  • Rengör din pump regelbundet
  • Undvik att köra pumpen på autoläge. Autoläget anpassar värme och kyla utifrån inomhustemperaturen och det kan skapa förvirring hos pumpen. Om du till exempel eldar eller har det varmt och gott på annat sätt kan pumpen börja sprida kyla, och på så sätt motverka uppvärmningen. Ett tips är att istället ställa in den på den temperatur du vill ha.
  • Ha tålamod när du ställer in temperaturen, det kan ta ett tag innan det balanseras. Om du ändrar med jämna mellanrum så hinner pumpen inte med.
  • Undvik att bygga in inomhusdelen då det är viktigt med bra luftflöde runt omkring den.

Våra övriga guider