Avfuktare i källare får ditt hus att må bra
Hem / Inspiration / Avfuktare i källare – sänk luftfuktigheten

Så sänker du luftfuktigheten i din källare

Avfuktare källare – i en vanlig villakällare kan luftfuktigheten uppgå till 80 procent. Eftersom källare ligger under jord är väggar och golv alltid i kontakt med fukten i marken. Den relativa luftfuktighet i din källare bör ligga runt 50 procent. Högre luftfuktighet än så innebär ökad risk för fuktskador och mögel. Använder du en luftavfuktare i källare och andra dåligt ventilerade utrymmen förebygger du att mögel och röta får fäste.


Luftfuktigheten i källaren varierar under året

Varm luft innehåller mer vattenånga än kall. Med årstiderna varierar mängden fukt i utomhusluften vilket också påverkar inomhusluftens luftfuktighet. Sommaren innebär högre luftfuktighet och när vinterhalvåret närmar sig är det inte ovanligt att den varma sommarluftens luftfuktighet dröjer kvar i utrymmen med sämre ventilation som källare och förrådsutrymmen.

Kondens – en grogrund för ohälsa

När luften kyls lägger sig fukten på kalla ytor som fönster eller väggar. Den här typen av kondens skadar huset och i längden även dig som bor där eftersom det bidrar till att skapa en miljö för röta och mögel att frodas. En relativ luftfuktighet mellan 50-60 procent är önskvärd.

Har du bytt till bergvärme eller fjärrvärme?

När du byter ut oljepannan till förmån för fjärrvärme eller bergvärme finns risk att luftfuktigheten i källaren ökar. Innan bytet torkade spillvärmen från pannan ut luften och riskerar nu att förbli fuktig och därmed en förhöjd luftfuktighet. Med en avfuktare avhjälper du detta enkelt och smidigt.

Varm inomhusluft kyls ner av kall utomhusluft och bildar kondens

Källarens storlek avgör vilken avfuktare

Storleken på ytan som ska avfuktas avgör vilken luftavfuktare du bör välja. För mindre källare upp till 45 m² passar kan du med fördel välja vår luftavfuktare Canvac CAF1101V. Om utrymmet som du ska avfukta är uppåt 52 m² passar Canvac CAF2201V bättre. För källare som är max 72 m² finns modellen Canvac CAF2301V.

Våra andra guider