Avfuktare i källare får ditt hus att må bra
Hem / Inspiration / Avfuktare källare – sänk luftfuktigheten

Avfuktare källare – sänk luftfuktigheten

En bra luftfuktighet i ditt hem är viktig. Hus som byggs idag, till skillnad från hus som byggdes förr, är ofta täta och välisolerade vilket gör att det lättare uppstår fukt. Ett bra inomhusklimat ska innehålla en viss fuktighet, men tillsammans med ångor från alla våra hushållsmaskiner och duschar kan det bli för mycket fukt.

Avfuktare källare – i vanliga villakällare kan luftfuktigheten nå upp till mer än 80 procent. För hög luftfuktighet inomhus kan skapa problem med mögel, röta och dålig lukt som i sin tur kan leda till astma, infektioner och utslag. Dammkvalster som också trivs bra i sådana miljöer kan orsaka allergier.

Om du har för hög luftfuktighet hemma kan du använda dig av en luftavfuktare för att motverka detta och få ett bättre inomhusklimat.

Avfuktare källare – hur funkar det?

Luftavfuktaren suger åt sig fukten i luften med hjälp av en fläkt som kyler ner, kondenserar och samlar upp vattnet till ett tråg, eller leder ut det genom en slang till din golvbrunn. Den torra luften värms upp igen och skickas sedan ut i rummet. Ett plus är att apparaten även renar luften från bland annat damm och pollen.

För att  uppnå bäst effekt är det bra om du låter dörrar och fönster vara stängda till den del av huset som du vill avfukta.

Canvacs avfuktare är avsedda för inomhusbruk och kan användas i hela huset, till exempel i källaren, tvättstugan och garaget. Den fungerar även bra att använda i för att få ett bättre inomhusklimat i båten, husvagnen eller sommarstugan.

Hög luftfuktighet på sommaren

Sommartid är luftfuktigheten hög utomhus och det blir därför också högre luftfuktighet inomhus. Våra aktiviteter i hemmet – matlagning, tvätt och dusch, ökar också luftfuktigheten.

Se upp när hösten kommer

När temperaturen sjunker under hösten måste du kontrollera att inte luftfuktigheten förblir hög i dåligt ventilerade utrymmen. En relativ luftfuktighet på 50-60 procent är önskvärd.

Mer kondens på vintern

Varm luft innehåller mer vattenånga än kall – när luften kyls av lägger sig över­skottsvattnet på kalla ytor, till exempel fönster och väggar. Denna kondens ska­dar ditt hus och på sikt även din hälsa. På vintern kan därför en avfuktare hjälpa till att ge ett bättre inomhusklimat i ditt hem.

För dig som bytt till bergvärme eller fjärrvärme

När du byter oljepannan till fjärrvärme eller bergvärme finns risk att luftfuktigheten i källaren ökar. Spillvärmen från pannan torkade tidigare ut luften. Du kan avhjälpa detta med en avfuktare och förebygga problemen som dålig lukt, mögel eller röta.

Torka tvätt med avfuktare

Avfuktare ger dig fräscha och torra kläder! Luftavfuktare är ett bra alternativ när det gäller att torka tvätt, framförallt är det energisnålt. Att hänga upp tvätten och torka den med en avfuktare gör att du kan spara upp till 75 procent energi jämfört med att torka den med en torktumlare.*

 En torktumlare har märkeffekt 2000W – 2700W och går i fyra timmar. I genomsnitt drar den 2000W = 4kW Besparingen blir då 78%

4h*0,22 =  0,88kW,

4-0,88 = 3,12kW besparing,

3,12/4kW = ca 78% besparing

Torka-tvätt-funktionen anpassar driftstiden efter hur mycket kläder och hur mycket fukt det finns i rummet – allt för att minska energiåtgången och för att tvätten torkar snabbare. För bästa resultat häng upp kläderna i ett stängt rum, det gör avfuktningen mer effektiv och ger en kortare torktid. Ta del av tipsen i avfuktar-skolan nedan för effektiv torkning av din tvätt!

Så här torkar du din tvätt snabbt och enkelt!

  • Låt kläderna hänga fritt så att de inte blir skrynkliga.
  • Lämna utrymme mellan kläderna (ca 5 cm) så att luft kan passera emellan.
  • Använd det svängande gallret för att blåsa ut varm och torr luft på alla kläder.  
  • När lufttemperaturen är lägre, till exempel under vintern, torkar tvätten snabbare om man använder en värmare för att höja rumstemperaturen till 16 C° eller högre.
  • När det är mycket tvätt, låt kläderna som hänger byta plats efterhand under torkningen så att det blåser luft på alla kläder.
  • Häng kläderna som ska torkas i ett litet, stängt rum.

Sköt om din luftavfuktare

  • När vattentråget är fullt tänds en indikatorlampa. Då är det dags att tömma och rengöra tråget. Var försiktig så att det inte kommer vatten på de elektriska komponenterna i apparaten.
  • Rengör galler till luftintag och luftutlopp samt hölje med jämna mellanrum. Du kan dammsuga eller torka av med vatten och ett milt rengöringsmedel.
  • Inspektera och rengör filtret varannan vecka för optimal prestanda. Om du behöver rengöra; blötlägg i ljummet vatten i cirka 30 minuter och låt torka. Efter åtta blötläggningar är det dags att byta filtret till ett nytt.

Tips! Slipp fuktig luft i stallet. Är du trött på blöta täcken, benlindor och mögel på lädret bör du fundera på att skaffa en avfuktare för att få ett bättre inomhusklimat i sadelkammaren. Canvac luftavfuktare gör susen då den torkar lika bra som den avfuktar – och den fungerar ända ner till 5°C.

Våra andra guider