Bästa luftvärmepumpen för dig
När du kommit fram till att det är en luftvärmepump du behöver för att värma ditt hus, finns det ytterligare några saker att fundera över för att hitta den bästa luftvärmepumpen för just dina behov. Vi guidar dig till rätt pump!
Har du fått en hög elräkning på vintern för att ditt hus värms upp med hjälp av direktverkande el och vill sänka dina elkostnader? Har du en luftvärmepump som gått sönder och behöver ersätta med en ny? Ska pumpen vara den främsta värmekällan eller ett komplement som värmekälla under riktigt kalla vintrar? Eller kanske behöver du kyla ner ditt hem under sommarens värmeböljor? Kanske vill du ha ett bättre inomhusklimat och renare luft?
Luftvärmepumpens kapacitet
Luft-luftvärmepumpar har olika kapacitet, och det är viktigt att du väljer en som passar för ditt hus. Ofta står det hur många kvadratmeter pumparna klarar av att värma upp. Detta mått ska ses som en fingervisning om kapacitet – men du bör ha i åtanke att det gäller för moderna hus med öppen planlösning och högt i tak.
Bor du i ett äldre hus, ett hus med många små rum eller lågt i tak kan du inte utgå från detta mått. Det bästa är då att boka ett hembesök av en installatör, som utifrån husets förutsättningar, kan ge rekommendationer om den bästa luftvärmepumpen för just ditt hus.
En tumregel är dock att ju större du bor, desto mer kraftfull luftvärmepump behöver du för att värma upp ditt hus.
Energimärkning av luftvärmepumpar
Vill du se hur effektiv luftvärmepumpen är ska du titta på den energidekal som alla luftvärmepumpar ska förses med enligt EU-direktiv. Dekalen visar energieffektiviteten vid såväl kylning (SEER) som uppvärmning (SCOP).
Luftvärmepumpar måste märkas med energieffektivitetsklass för medelklimat. Att ange effektivitetsklass för användning i varmt och kallt klimat är frivilligt. På alla Canvacs luftvärmepumpar hittar du effektivitetsklassen för vårt nordiska klimat längst till höger i SCOP-delen (den blå zonen). På energidekalen kan du dessutom läsa om produkternas ljudnivå, inomhus respektive utomhus.
Luftvärmepumpar från Canvac är utvecklade i Sverige för det nordiska klimatet och klarar av temperaturer ner till cirka -20 grader.
Vilken luftvärmepump ska jag välja?
Luftvärmepump som huvudsaklig uppvärmningskälla
Behöver du en pålitlig källa för jämn värme i hela huset är den bästa luftvärmepumpen en kraftfull modell. Våra luftvärmepumpar Canvac Q Heat 7220 och Canvac Q Heat 5220 är naturliga val för normalvillan. Dessa modeller är anpassade för vårt nordiska klimat och tål många minus. De kan också användas som underhållsvärme i fritidshuset.
Blir det dock riktigt kallt behövs oftast något komplement för att värma upp huset, till exempel element eller kamin. En luftvärmepump kan därför aldrig vara en 100-procentig uppvärmningskälla – men den kan hjälpa dig att sänka dina uppvärmningskostnader med cirka 50 procent eller ibland mer.
Bästa luftvärmepumpen som komplement
Behöver du ett komplement till din primära värmekälla, eller kanske lite extra värme i fritidshuset eller garaget? En Canvac-modell som passar perfekt för detta ändamålet är Luftvärmepumpen Q Heat 720.
Tips: Behöver du enbart komplettera med mer kyla hemma fungerar denna perfekt!
Placering av luftvärmepump
Fundera över var du vill placera luftvärmepumpen, både inne och ute. En luftvärmepump består av två delar – en inomhusdel och en utomhusdel. Pumpen tar upp värme utifrån och innerdelen sprider vidare värmen i ditt hem.
Många placerar innerdelen ovanför ytterdörren där den oftast syns minst – men det är inte en bra idé om du vill få ut maximal kapacitet av din pump. Istället bör den placeras på en fri vägg där det finns gott om plats för luften att cirkulera och spridas i ditt hem. Det kan även vara en god idé att fundera över var den passar i förhållande till möblering och liknande.
Det är bra att boka ett hembesök av en installatör för att säkerställa att den valda placeringen är optimal. Det brukar vara enklare än att få råd av personalen i butiken.
Välj en modell som är tystgående så slipper du att bli störd av inomhusdelen. Canvacs luftvärmepumpar har möjlighet till tyst läge – ljudnivån blir då endast 21 dBA, som motsvarar en viskning.
Utedelen placeras oftast på utsidan av den vägg där innerdelen sitter. Tänk dock på att inte placera den vid den del av huset där det till exempel blåser mest från sjö eller hav. Ett markstativ, istället för att hänga den på väggen, är att rekommendera för att undvika att fläktljudet fortplantar sig och ger ljud i innerväggarna. Då utomhusdelen låter en del kan det även vara en god idé att inte placera den i direkt anslutning till altan eller uteplats där ni ofta befinner er, till exempel vid matplatsen eller soffgruppen.
Installation av luftvärmepump
Att installera en luftvärmepump är otroligt smidigt, jämfört med andra typer av värmekällor. Du kan få en helt ny värmelösning på en halv dag.
Hur går det till då? Jo, efter att placeringen av luftvärmepumpen är bestämd dras det rör mellan innerdelen och utedelen. Installationen tar oftast inte mer än ett par timmar. Det enda ingrepp som brukar behövas är att göra ett hål i väggen för att kunna dra rören.
ROT-avdrag för luftvärmepump
Tänk på att luftvärmepumpar måste installeras av behörig installatör med kylcertifikat, samt att du kan göra ROT-avdrag för arbetet. Kontakta din närmaste Elon-butik för att boka hjälp med installationen – alla våra butiker kan hjälpa dig med luftvärmepumpar.
Efter att du bestämt dig för den modell du vill ha kan du oftast ha den på plats och installerad redan inom ett par veckor.