Luftvärmepump

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luftvärmepump ger värme på vintern och kyla på sommaren. Men visste du att den även gör så att luften inomhus blir bättre? Vi går igenom allt du behöver veta om apparaten och svarar på frågan – hur fungerar en luftvärmepump egentligen?

Med hjälp av en luftvärmepump får du bättre klimat inomhus. Har du exempelvis haft direktverkande el innan och byter till en luftvärmepump så kommer du att märka stor skillnad. Men hur fungerar det?

Pumpen cirkulerar inomhusluften när den värmer eller kyler. I alla luftvärmepumpar sitter ett dammfilter som automatiskt fångar upp damm, smuts och fett. I vissa modeller finns det även utökad teknik och filter för att rena luften.

Går en luftvärmepump att jämföra med en luftrenare?

Har du inga besvär med exempelvis allergier så kommer du märka att luftvärmepumpen förbättrar inomhusmiljön. Men har du exempelvis allergier så rekommenderar vi att du kompletterar med en luftrenare som renar luften mycket mer effektivt. En luftrenare med ett HEPA-filter tar bort 99,97 procent av alla partiklar i luften.

Vad ska jag tänkta på för att min luftvärmepump ska ge ett så bra inomhusklimat som möjligt?

Glöm inte bort att rengöra pumpens dammfilter regelbundet för att den ska ge maximal effekt. Ett filter som är igensatt ger en sämre funktion och en kortare livslängd. Du rengör filtret enklast genom att dammsuga det. Övriga filter i luftvärmepumpen ska rengöras enligt produktmanualen (kan skilja sig mellan olika modeller).

Våra andra guider