Litet barn som plockar jordgubbar
Hem / Inspiration / Luftvärmepump eller AC för att kyla hemmet?

Luftvärmepump eller air conditioner för att svalka varam dagar?

Visste du att en luftvärmepump inte bara är till för att värma utan också kan användas för att kyla ditt hem under varma dagar och nätter? Den här lösningen passar framförallt dig som bor i villa, men luftvärmepump kan även användas i exempelvis fritidshus och garage.

Luftvärmepump eller AC – vad är skillnaden?

Både luftvärmepump och air conditioner kan hjälpa till att sänka temperaturen i ditt hem med den skillnaden att luftkonditioneringen inte är byggd för att klara av samma låga drifttemperaturer som en luftvärmepump.  

Luftvärmepump är anpassat för dig som bor i hus. En portabel luftkonditionering passar bättre ifall du bor i lägenhet. Om du trots allt planerar en fast installation av luftvärmepump eller air conditioner i din lägenhet behöver du först ha ett godkännande från fastighetsägaren.

Bästa luftvärmepumpen för kylning

Alla Canvacs luftvärmepumpar kan användas som luftkonditionering och fungerar därmed året runt. Canvac Q Heat 122 är dock den luftvärmempump som främst är avsedd för att kyla ditt hem. Den har flera smarta funktioner, bland annat anti-mögelfunktion vid kyldrift, lågtemperatursläge som passar utmärkt för användning i garage och sleep-funktion som ser till att hålla temperaturen något lägre på natten.

En annan luftvärmepump som kan användas för att svalka huset är Canvac Q Heat 322. Den har ett automatiskt läge som gör att värmepumpen automatiskt sätter igång kylning vid behov. Dessutom har Canvac Q Heat 322 ett swing-läge som säkerställer ett rörligt luftflöde. 

Kyla huset med värmepump – viktigt att tänka på

Det viktigaste att komma ihåg med luftvärmepump är att de enligt lag måste installeras av en installatör med personligt certifikat. Vid köp av värmepump från din lokala Elon-butik eller via elon.se kan vi hjälpa dig med installation.

Mer information kring regelverket och annat hittar du på incert.se och alltomfgas.se

Hur mycket el drar en luftvärmepump vid kylning?

En luftvärmepump som drar 1000W i kyldrift och är igång tre timmar per dag under juli och augusti kommer kosta dig ungefär 180 kronor för hela perioden (om vi utgår från ett elpris på cirka 1 krona/kWh).

Den faktiska kostnaden beror självklart på vilken elnätsleverantör och vilket elpris du har, hur mycket din luftvärmepump drar, storleken på din bostad och hur hur ofta/länge du har igång värmepumpen. 

Kylning med värmepump – vanliga frågor 

Vad kostar det att kyla med en luftvärmepump?

Om man utgår från ett elpris på cirka 1 krona/kWh och en luftvärmepump som drar 1000W i kyldrift och är i gång tre timmar per dag under juli och augusti uppgår kostnaden till ungefär 180 kronor för hela perioden. 

Hur fungerar luftvärmepump kyla?

Luftvärmepumpen cirkulerar inomhusluften när den kyler. I vissa modeller finns det även utökad teknik och filter för att rena luften. Läs mer om hur luftvärmepumpar fungerar.

Vad är skillnaden mellan AC och luftvärmepump?

Den stora skillnaden är att luftvärmepumpen klarar av mycket lägre temperaturer än luftkonditionering och kan därför användas på vintern. Du kan däremot använda din luftvärmepump som AC vilket gör den till en bra lösning för både uppvärmning och nedkylning.

Kan man kyla med frånluftsvärmepump?

På natten, när temperaturen är lägre, kan man öka ventilationen på sin frånluftsvärmepumpen för att uppnå en viss kylande effekt.

Relaterade guider