Spara pengar med luftvärmepump i vinter
Hem / Inspiration / Vad kostar det att värma upp ett hus med luftvärmepump?

Vad kostar det att värma upp ett hus med luftvärmepump?

Höga elpriser i vinter? Då kan det vara läge att skaffa luftvärmepump. Daniel Larsson är ägare av två Elon-butiker i Arboga och Lindesberg och har arbetat med luftvärmepumpar i 15 år. I den här guiden förklarar han hur du kan spara pengar trots fortsatt höga elkostnader. 

4 fördelar med luftvärmepump enligt Daniel: 

-Spara pengar – det här är den huvudsakliga fördelen 

-Varmare golv

-Renare inomhusluft

Hur mycket sparar man med luftvärmepump?

De flesta halverar sin elräkning när de skaffar värmepump. Det är svårt att räkna ut exakt hur mycket du kan spara, men med rätt modell, bra planlösning och rätt placering kan du spara 50-70 procent i uppvärmningskostnader om du byter ut din gamla direktverkande värmekälla mot luftvärmepump.

När lönar det sig med luftvärmepump?

Ju mer el du gör av med till uppvärmning desto större besparing kan du göra av att byta till värmepump. De allra flesta tjänar därför på att skaffa en luftvärmepump! Så länge du köper din el till uppvärmning har du möjlighet att spara pengar genom att använda luftvärmepump. 

Hur använder man sin luftvärmepump på bästa sätt?

För att få ut det mesta av din luftvärmepump ska du använda så mycket värme som möjligt från den och sänka all övrig värme i ditt hem.

Med luftvärmepump behöver du alltid ha andra kompletterande värmekällor (till exempel element) som kan användas när luftvärmepumpen inte räcker till på egen hand, ex. vid låga utomhustemperaturer.

En annan viktig faktor är fläktläget på pumpen. Detta är något Elons montörer går igenom vid installation eftersom att då det är viktigt att du har rätt inställningar igång så att du får ut det mesta av pumpen ha rätt inställningar för att få ut så mycket besparing som möjligt av luftvärmepumpen.

När ska man byta ut sin gamla luftvärmepump?

Det beror på vilken modell du har, men i regel brukar man säga att det efter 10 år är hög tid att investera i en ny luftvärmepump. Även om det kan skilja sig något är nya modeller oftast mycket bättre än gamla och levererar dessutom mer och billigare värme mera värme samtidigt som den drar mindre el.

Service och rengöring är en annan viktig faktor. Daniels rekommendation är att serva din värmepump vart annat eller vart tredje år. Regelbunden service kommer påverka både livslängden och effekten på din luftvärmepump.

Vanliga frågor

Vad kostar uppvärmning med luftvärmepump?

Kostnaden beror på lite olika faktorer, bland annat:
-Husets storlek och planlösning: Om du har öppen planlösning med flera våningar kan flera värmepumpar krävas för att få till en jämn temperatur.
-Din nuvarande värmekälla: Om du har radiatorer med direktverkande el kommer du upptäcka störst förändring vid byte till pump.  
-Isolering: Ett hus som är välisolerat håller värmen bättre och då behöver pumpen inte arbeta lika hårt. 
För att få en tydligare bild av hur mycket det kan kosta dig rekommenderar Energimyndigheten att du gör en egen kalkyl. Du kan även kontakta din närmaste Elon-butik för rådgivning. 

Hur effektiv är en luftvärmepump?

Energimyndigheten utför regelbundet tester där de tittar på olika luftvärmepumpar i olika delar av landet där temperaturen kan skilja sig åt väldigt mycket. Enligt myndigheten kan pumpen fungera effektivt även vid så låga temperaturer som 15 minusgrader. 

Våra andra guider